Google Analytics
Beginnende bloggers

Google Analytics voor meer inzicht in je bezoekers

Als je net bent begonnen met bloggen zullen er een hoop onbekende termen op je pad komen. Eén van die termen kan Google Analytics zijn. Wat wat is Google Analytics? Google Analytics, of GA, is gratis software van Google die je kunt gebruiken om de activiteiten op je blog te meten en inzichtelijk te maken. In dit artikel geef ik informatie en tips voor het installeren en gebruiken van Google Analytics voor je blog.

Wat is Google Analytics?

Zojuist gaf ik al eens kort aan dat Google Analytics gratis software is van Google dat je kunt gebruiken om de bezoekers op je blog te meten en inzichtelijk te maken. Met deze handige tool kun je heel eenvoudig achterhalen waar je bezoekers vandaan komen, welke artikelen worden gelezen, hoelang bezoekers op je website blijven hangen en veel meer. Een super handige tool dus die je kunt gebruiken om je bezoekers te meten en naar aanleiding waarvan je je blog kunt optimaliseren.

Beginnende bloggers tips

Welke informatie haal je uit Google Analytics?

Google Analytics is super handig en onmisbaar als je je blog wilt laten groeien. Niet alleen zul je in de toekomst cijfers moeten kunnen laten zien voor eventuele samenwerking, maar het geeft je ook een boost om te zien dat je blog steeds meer gelezen wordt. De volgende gegevens kun je onder andere uit GA halen:

 • Aantal bezoeken
 • Aantal paginaweergaven (pageviews)
 • Hoeveel pagina’s een bezoeker gemiddeld bekijkt per bezoek
 • Hoelang een bezoeker gemiddeld op je blog blijft lezen
 • Het percentage nieuwe en terugkerende bezoekers op je blog
 • Informatie over bezoekers, zoals land van herkomst en taal
 • De browser die de bezoeker gebruikt
 • Of de bezoeker je blog bezoekt via telefoon, laptop of tablet
 • Hoe je bezoekers op je blog terecht zijn gekomen (Google, referral, social media of direct bezoek)

Naast al deze gegevens kun je ook goed inzien welke pagina’s op je blog het beste gelezen worden en op welke zoekwoorden je bezoekers zoeken op zoekmachines.

Mijndomein

Realtime bezoekers

Niet alleen kun je per dag, week, maand, jaar of zelf ingestelde periode alle belangrijke gegevens over je bezoekers terugvinden. Je kunt ook het aantal realtime bezoekers in de gaten houden. Onder het kopje ‘realtime’ wordt precies bijgehouden hoeveel bezoekers er op dat moment op jouw blog zijn. Daarnaast zie je ook meteen welke pagina’s zij bekijken en hoe ze op je blog terecht zijn gekomen.

Realtime bezoekers Google Analytics

Google Analytics koppelen aan je website

Hoewel je GA echt niet meteen bij het starten van je blog hoeft te koppelen is het toch leuk om je groei te meten en inzichtelijk te hebben. Ik raad je daarom wel aan om Analytics zo snel mogelijk te koppelen aan je website. Wanneer je onderstaande stappen volgt heb je Google Analytics binnen no time gekoppeld aan je blog:

 • Maak een account aan
 • Implementeer jouw unieke code voor GA op je blog.
 • Download de app via Google Play

Alle verdere stappen voor het koppelen van Google Analytics aan je blog vind je hier.

Meer handige blogtips:

Volg Blogbaas en deel dit artikel
fb-share-icon

Kirsten

Kirsten (31) is sinds 2014 het gezicht achter de reisblog Travelaar. Met een blog dat is uitgegroeid naar bijna 50.000 unieke bezoekers per maand werd het tijd om ervaringen en tips met beginnende bloggers te delen. Want het starten van een blog hoeft niet moeilijk te zijn, maar de juiste handvatten hebben kan nooit kwaad. Op Blogbaas neemt Kirsten je aan de hand mee, zodat jij in gemakkelijke stappen jouw blog kunt starten.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

 1. […] je precies bijhouden hoeveel bezoekers je blog bezoeken via Google? Lees dan ook dit handige artikel over Google Analytics voor inzicht in je […]

 2. TimothyCib zegt:

  ivermectin pills canada stromectol tablets – ivermectin rx
  http://stromectolabc.online/ ivermectin ebay
  stromectol 3 mg price stromectol1st stromectol xr

 3. Jameshag zegt:

  clomid 100 mg tablet order clomid online – buy cheap clomid
  https://clomiphene1st.com/# clomid order online

 4. JasonGlila zegt:

  how can i get clomid over the counter clomid 50 mg buy online cost clomid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.