Geld verdienen met bloggen
Geld verdienen

Geld verdienen met bloggen: Dit zijn dé manieren

Geld verdienen met bloggen is voor veel beginnende bloggers een droom. Want hoe mooi is het als je met je hobby ook nog een mooi zakcentje kunt verdienen? Met alle influencers en bloggers die Nederland nu rijk is lijkt geld verdienen met bloggen een eitje, maar in de praktijk lijkt dit vaak nog tegen te vallen. In dit blog geef ik je tips voor de beste manieren om te starten met geld verdienen met bloggen.

Advertorials schrijven in opdracht van bedrijven en merken

Advertorials zijn artikelen op je blog die je schrijft in opdracht van of in samenwerking met andere bedrijven en/of merken. In zo’n artikel wordt vaak subtiel een product of dienst onder de aandacht gebracht van jouw bezoekers. Ten eerste is het hierbij natuurlijk belangrijk dat het onderwerp perfect aansluit bij jouw doelgroep. Dit betekent dat ik een advertorial vaak schrijf naar aanleiding van content die ik sowieso al wilde plaatsen op mijn blog. In dit artikel verwerk ik dan vaak één alinea voor de promotie van het product of de dienst. Bedrijven hechten in zo’n advertorial vaak de meeste waarde aan een link in het artikel naar hun website. In het geval van een advertorial betalen bedrijven jou dus voor promotie en een link op jouw website.

Veel bedrijven mailen met verzoeken om reeds geschreven advertorials aan te leveren om te publiceren op jouw blog. Zelf ga ik hier nooit mee akkoord, omdat ik wil dat alle content 100% aansluit bij mijn doelgroep en dat alle artikelen in dezelfde stijl zijn geschreven.

Affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing op je blog is één van de fijnste verdienmodellen. Het kost namelijk wel wat tijd om je aan te melden bij affiliate netwerken én om de affiliate links daadwerkelijk te plaatsen op je blog, maar zodra je dit hebt gedaan kun je relatief eenvoudig passief inkomen verdienen. Een affiliate link houdt in dat ik een kleine commissie ontvang wanneer iemand via zo’n link op mijn blog iets koopt of boekt. Met affiliates lever ik dus klanten aan bedrijven en zij belonen mij hiervoor door middel van een deel van hun commissie. Reken jezelf alleen niet meteen rijk met affiliate marketing. De commissies liggen over het algemeen vrij laag, tussen de 3% en 8% per verkoop/boeking.

Hoe meer bezoekers op je blog komen, hoe meer kans er is dat er daadwerkelijk iets gekocht of geboekt gaat worden via jouw affiliate links. Wel vind ik het hierbij belangrijk dat ik producten en diensten promoot waar ik zelf ook ervaring mee heb en waar ik echt achter sta. Op mijn reisblog gebruik ik bijvoorbeeld veel affiliate links naar Bol.com, Booking.com, Skyscanner, Sunny Cars en andere reiswebsites.

Lees hier meer over geld verdienen met affiliate marketing.

Mijndomein

Advertenties op je blog

Een andere manier van geld verdienen met bloggen is door het plaatsen van advertenties op je blog. Dit is net als affiliate marketing een manier om passief inkomen te genereren. Bij advertenties op je blog ontvang je een aantal cent per klik of vertoning op je blog. Hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten dus. Het plaatsen van advertenties op je blog kan via een aantal netwerken, waarvan Google Adsense de bekendste en gemakkelijkste is. Voor het aanmelden bij Google Adsense zijn er geen eisen aan het aantal bezoekers op je blog. Google Adsense levert over het algemeen echter wel het minst op. Zodra je meer maandelijkse bezoekers op je blog ontvangt raad ik je aan om over te stappen naar bijvoorbeeld Ezoic of Mediavine. Deze partijen denken meer mee bij de te plaatsen advertenties en de inkomsten liggen hier een stuk hoger.

Mijndomein

Geld verdienen met bloggen: Campagnes op social media

Bij het starten van een blog komt natuurlijk het opzetten van social media kanalen kijken. Hoewel je als blogger echt niet actief hoeft te zijn op alle social media, is het wel belangrijk en handig om op zeker twee kanalen actief te zijn. Hier kun je je nieuwe artikelen delen en netwerken. Wanneer je eenmaal groeit met social media kun je ook geld gaan verdienen met campagnes op social media. Denk bijvoorbeeld aan promotie voor een bedrijf of merk via Instagram of Youtube. Aan het begin zullen bedrijven vooral willen samenwerken op basis van barter deals. Dit betekent dat jij ‘gratis’ een product ontvangt waarvoor jij reclame maakt op social media. Je verdient hier dan dus verder niets aan. Wanneer het een product of dienst is waar ik echt volledig achter sta, ga ik hier soms mee akkoord. Ook hierbij blijft het wel belangrijk dat het product of de dienst volledig aansluiten bij waar jij voor staat. Je wilt namelijk een band opbouwen met jouw volgers.

Trainingen of cursussen verkopen

E-courses zijn de laatste tijd razend populair en ook jij als blogger kunt hier perfect op inspelen. Heb jij veel verstand van een bepaald onderwerp? Denk dan eens over het in elkaar zetten van een online cursus of training. Vaak bestaan zulke online cursussen uit een aantal video’s, aangevuld door een coaching gesprek. Ook Instagram is tegenwoordig een populair medium om cursussen te geven.

Je eigen boek of e-book op de markt brengen

Een aanvulling op online cursussen geven is een eigen boek of e-book op de markt brengen. Dit is de manier om al jouw kennis met iedereen te delen. Bij het uitgeven van een boek via een uitgever is het belangrijk om rekening te houden met de lagere inkomsten. Een e-book levert vaak veel meer op en kun je in eigen beheer, online, uitgeven en verkopen. Voor elk e-book dat je verkoopt moet je 9% btw afdragen en eventuele kosten betalen, zoals transactiekosten voor Ideal. Bij het verkopen van een boek via een uitgeverij ontvang je vaak rond de 10% van de verkoopprijs en betaal je 9% btw. Voor een boek dat je verkoopt voor 25 euro ontvang je dus ongeveer twee euro.

Foto’s verkopen als print on demand

Bij het bloggen komt het maken van foto’s kijken en ook hiermee kun je als blogger een mooi zakcentje verdienen. Tegenwoordig zijn er een aantal print on demand netwerken waar je relatief eenvoudig je foto’s als print on demand kunt verkopen. Je upload hier je mooiste foto’s en ontvangt voor iedere verkoop een percentage. Voorbeelden van externe print on demand shops waar je je foto’s kunt verkopen zijn onder andere Werk aan de Muur en Society6.

Sluit je aan bij een influencer programma

Wil je al beginnend blogger in aanmerking komen voor samenwerkingen met bekende merken en bedrijven? Schrijf je dan in bij verschillende influencer programma’s. Dit zijn platformen waar merken en bloggers samenkomen en waar je als blogger geld mee kunt verdienen. Je kunt je bij deze platformen inschrijven en mails ontvangen zodra er nieuwe campagnes beschikbaar zijn om op te pitchen. Hierbij kun je zelf aangeven wat jij te bieden hebt en wat je tarieven zijn. Wel moet ik aangeven dat veel platforms vrijwel alleen fijn zij voor beginnende bloggers, omdat de tarieven vaak niet optimaal zijn. Een aantal influencers programma’s waar je je aan kunt melden zijn Linkpizza, Hulc, Blog Brains en Join.

Heb jij nog aanvullende tips voor manieren om geld te verdienen met bloggen?

Volg Blogbaas en deel dit artikel
fb-share-icon

Kirsten

Kirsten (31) is sinds 2014 het gezicht achter de reisblog Travelaar. Met een blog dat is uitgegroeid naar bijna 50.000 unieke bezoekers per maand werd het tijd om ervaringen en tips met beginnende bloggers te delen. Want het starten van een blog hoeft niet moeilijk te zijn, maar de juiste handvatten hebben kan nooit kwaad. Op Blogbaas neemt Kirsten je aan de hand mee, zodat jij in gemakkelijke stappen jouw blog kunt starten.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] Geld verdienen met bloggen: Dit zijn dé manieren […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.