Social Media

Zo zet je Facebook optimaal in voor je blog

Hoewel Facebook een beetje lijkt dood te bloeden is Facebook nog steeds één van de belangrijkste social media kanalen voor mijn reisblog Travelaar. Wanneer je net begint met bloggen raad ik je daarom ook zeker aan om een Facebook pagina aan te maken voor het promoten van je blog. Maar wist je dat je Facebook ook nog op andere manieren in kunt zetten voor meer verkeer naar je blog en een groter bereik? Hieronder de fijnste Facebook-groepen voor bloggers en andere tips voor het optimaal inzetten van Facebook voor je blog.

Hoewel het aantal Facebook gebruikers in Nederland flink aan het dalen is, zijn er in Nederland nog steeds ruim 10 miljoen mensen met een Facebook account. Via Facebook kunt jij dus potentieel 10 miljoen mensen bereiken.

#1. Start met je eigen Facebook pagina

Wanneer jij start met het inzetten van Facebook voor je blog zul je moeten beginnen met het aanmaken van een Facebook pagina. Dit doe je gemakkelijk door vanuit je eigen account een pagina aan te maken. Het aanmaken van een pagina is in een paar stappen gebeurt en meteen daarna kun je beginnen met het uitnodigen van je eigen Facebook vrienden. Zorg voor een mooie lay-out, goede foto’s, een duidelijke omschrijving van jouw blog en plaats alvast de eerste content op de pagina voor een goed overzicht. Bezoekers weten zo waarom zij jouw pagina moeten volgen.

#2. Nodig je vrienden uit

Op jouw Facebook pagina kun je delen wat jij wilt en op deze manier jouw blog promoten onder jouw doelgroep. Nodig je vrienden uit en geef vooral aan iedereen door dat jouw pagina bestaat. Hoe maar volgers en likes je hebt, hoe meer mensen jij kunt bereiken op Facebook. Hoe vaker mensen jouw statussen en content liken of delen of hierop reageren, hoe vaker Facebook de content zal laten verschijnen in nieuwsoverzichten. Engagement is hier dus erg belangrijk.

#3. Deel niet alleen je nieuwste content

Hoewel Facebook natuurlijk perfect is om jouw nieuwe content te delen – en dat moet je zeker doen – is het belangrijk dat je ook af en toe iets anders deelt dan weer een artikel. Zoals ik zojuist al aangaf is engagement erg belangrijk en uit onderzoek is gebleken – en dat merk ik zelf ook – dat foto’s en video’s meer likes en reacties opleveren dan het delen van artikelen. Maar stel ook vooral vragen aan je volgers en zorg ervoor dat je écht contact hebt met mensen die reageren.

#4. Maak een Facebook groep aan en koppel deze aan je pagina

Hoewel het de laatste jaren echt lastiger is geworden om te groeien op Facebook merk ik zelf dat Facebook zeker nog niet stilstaat. De mogelijkheden op Facebook zijn enorm en het koppelen van een groep aan jouw pagina is één van deze opties. Zo kun je bijvoorbeeld net als ik een groep starten voor reizigers naar een bepaalde bestemming (Sri Lanka en Maleisië). De groep die jij begint hangt compleet af van jouw doelgroep en jouw blog niche. Ga op zoek naar groepen die er al zijn, maar vindt ook vooral uit wat jij nog mist op Facebook en maak hier jouw project van.

Content in de door jou aangemaakt groep kun je plaatsen vanuit jouw pagina waardoor iedereen automatisch kan doorklikken naar jouw pagina. Ook kun je iedereen die berichten die door jou zijn geplaatst liked uitnodigen om ook jouw pagina te liken. Een mooie mogelijkheid om jouw Facebook pagina te laten groeien onder de juiste doelgroep.

#5. Deel je nieuwe artikelen Facebook-groepen voor bloggers

Naast dat het fantastisch werkt om zelf een Facebook groep te starten die je koppelt aan jouw pagina bestaan er uiteraard ook al heel veel Facebook-groepen voor bloggers waarin jij jouw content kunt delen. In veel groepen is het niet toegestaan om content te delen, aangezien dit wordt gezien als spam, maar je kunt er wel voor kiezen om inhoudelijk te reageren op vragen die gesteld worden en hierbij een linkje te plaatsen naar een blog dat hier perfect op aansluit. In andere groepen is het wél toegestaan om je eigen blogs te delen en vooral wanneer je net begint met bloggen kan het erg waardevol zijn om lid te worden van deze Facebook-groepen voor bloggers.

Hieronder vind je een lijstje met een aantal Facebook-groepen voor bloggers waar jij jouw content kunt delen:

Naast dat er fijne groepen zijn waar jij jouw content kunt delen, zijn er ook een aantal Facebook-groepen voor bloggers waar jij als blogger terecht kunt voor vragen over bloggen en contact kunt leggen met mede-bloggers en/of eventuele samenwerkingen aan kunt gaan.

#6. Plaats Facebook like knoppen onderaan je artikelen

Wanneer jij content deelt op jouw blog of Facebook wordt je natuurlijk blij wanneer deze content gedeeld wordt door anderen om zo je bereik te vergroten. Eén van de makkelijkste manieren om dit voor elkaar te krijgen is door heel eenvoudig ‘vind ik leuk-knoppen’ en ‘volg-knoppen’ te plaatsen onder je artikelen. Wanneer je een WordPress thema installeert voor jouw blog kun je eenvoudig een plug-in installeren waarmee je deze knoppen kunt plaatsen.

#7. Geef Facebook een prominente plek op je blog

Niet alleen de vind ik leuk- en deelknoppen onderaan je artikelen zijn handig om te plaatsen op je blog voor meer volgers op Facebook. Het is ook belangrijk om op een prominente plek op je blog verwijzingen te plaatsen naar je social media kanalen waardoor lezers jou door middel van één druk op de knop kunnen volgen op social media. Een goede plek hiervoor is de sidebar of de menubalk.

#8. Organiseer winacties

Een andere goed werkende manier voor meer volgers op je Facebook pagina is het organiseren van winacties. Nou zijn er helaas heel wat regels verbonden aan winacties op Facebook, maar de optie is er nog steeds. Winacties plaatsen op Facebook zorgt gegarandeerd voor meer volgers, likes en reacties. Hoe je een winactie opzet? Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf budget uit te trekken voor een winactie, maar wanneer je eenmaal je naam hebt gezet als blogger is het ook mogelijk om in samenwerking met bedrijven of diensten een samenwerking op te zetten.

Volg Blogbaas en deel dit artikel
fb-share-icon

Kirsten

Kirsten (31) is sinds 2014 het gezicht achter de reisblog Travelaar. Met een blog dat is uitgegroeid naar bijna 50.000 unieke bezoekers per maand werd het tijd om ervaringen en tips met beginnende bloggers te delen. Want het starten van een blog hoeft niet moeilijk te zijn, maar de juiste handvatten hebben kan nooit kwaad. Op Blogbaas neemt Kirsten je aan de hand mee, zodat jij in gemakkelijke stappen jouw blog kunt starten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.