Domeinnaam kopen tips
Beginnende bloggers

Beginnen met bloggen? 8 tips voor een vliengende start

Bloggen is allang niet meer onbekend. De wereld van ‘influencers’ wordt met de dag groter en blogs schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is dus tegenwoordig als blogger lastig om op te vallen. Al helemaal als beginnende blogger. Maar dit betekent niet dat jij jouw droom moet laten varen. Want als jij verstand hebt van een bepaald onderwerp en je daar vol passie over kunt schrijven, dan kan ook jij jouw doelgroep bereiken met je blog. Een blog starten doe je niet zomaar. Het kost veel tijd, energie en zelfs een beetje geld. Maar met wat geduld en vooral veel passie en liefde voor het bloggen heb je kans om van jouw blog een groot succes te maken. Is het jouw droom om te beginnen met bloggen? Met deze acht tips maak je een vliegende start!

#1. Kies een blognaam en koop je domeinnaam

Het allerbelangrijkste wanneer je wilt beginnen met bloggen is het bedenken van een goede naam voor je blog. Want je wil natuurlijk wel dat mensen meteen kunnen zien en lezen waar jouw blog over gaat. Maar ook is het belangrijk om te checken of de naam – of een naam die er erg veel op lijkt – die jij hebt gekozen niet al bestaat. Ik raad je dus aan om zeker wat informatie te verzamelen via Google voordat je hard aan de slag gaat met het schrijven van content en voordat je te enthousiast naar de drukker rent om visitekaartjes te bestellen. Zelf gebruiken wij voor zowel de hosting als het kopen van domeinnamen standaard TransIP. Dit is één van de goedkoopste aanbieders en wij hebben er goede ervaringen mee. Hier kun je bijvoorbeeld checken of de door jou gekozen domeinnaam al door iemand is gekocht. Een domeinnaam kost voor het eerste jaar €3,99. Daarna betaal je €7,49 per jaar voor de verlenging.

Hier vind je handige tips voor het kopen van de perfecte domeinnaam.

Mijndomein

#2. Denk na over je niche en doelgroep

Wat is het doel van jouw blog en wie wil jij met jouw blog bereiken? Dit zijn belangrijke vragen om over na te denken bij het starten van een blog. Natuurlijk is het belangrijk om vooral te beginnen met bloggen omdat je er plezier in hebt. Omdat je passie hebt voor een bepaald onderwerp en dit met anderen wilt delen. Maar natuurlijk is het ook fijn als je blog op een gegeven moment door – veel – mensen wordt gevonden en gelezen. Het is daarom belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wie en wat je wilt bereiken met jouw blog. Heb je een bepaalde niche? Is er een bepaald onderwerp waar jij ervaringsdeskundige in bent of kun je als geen ander advies geven over een bepaalde bestemming? Het is als beginnende blogger belangrijk om eruit te springen. Belangrijk om jezelf te laten zien tussen alle bestaande bloggers.

#3. Sluit een hosting af

Wanneer je eenmaal je domeinnaam hebt bedacht en gekocht is het tijd om een hosting af te sluiten. Hosting betekent dat jouw website via een server in verbinding staat met het internet. Als het ware wordt jouw website – blog in dit geval – het grote wereldwijde web opgestuurd. Voor hosting moet je betalen. Dit is dus iets waar je rekening mee moet hebben bij het starten van je blog. Veel mensen beginnen tegenwoordig met bloggen om er geld mee te verdienen. Nou zeg ik echt niet dat dit onmogelijk is, maar het is vooral belangrijk om te weten dat bloggen aan het begin vooral veel tijd én zelfs wat geld kost in plaats van oplevert. Wil je een goede en betrouwbare hosting aflsuiten dan moet je rekenen op gemiddeld vijf euro per maand. Zelf hosten wij al onze websites bij TransIP. Hiervoor betalen wij acht euro per maand.

#4. Installeer WordPress

Er zijn verschillende manieren om je blog te ontwikkelen en ontwerpen. En hiervoor hoef je echt niet de slimste ontwerper te zijn. Tegenwoordig kan iedere leek een website starten. Ik raad je aan om voor je startende blog WordPress te installeren. WordPress is een content management systeem dat je gratis op je eigen domein – die je dus bij de eerste stap hebt gekocht – kunt installeren. Met behulp van WordPress kun je binnen een paar minuten starten met het bouwen van jouw persoonlijke blog zonder dat je al teveel kennis hoeft te hebben. Uiteraard ga ik in een later artikel uitgebreid in op het installeren en gebruiken van WordPress.

#5. Denk na over je huisstijl en het thema voor je blog

Nu je een domeinnaam hebt gekocht, de hosting hebt afgesloten en WordPress hebt geïnstalleerd is het tijd om aan de slag te gaan met jouw gloednieuwe project. Jouw blog is geboren. Gefeliciteerd! Het is belangrijk om als beginnende blogger op te vallen en niet een ‘dertien in het dozijn’ blog te worden. Denk daarom goed na over wat jij wilt uitstralen. Welke kleuren wil je gebruiken en passen bij jouw onderwerp? Welk lettertype is goed leesbaar en past bij jouw onderwerpen. Hoe wil je dat je homepage eruit ziet? Wil je veel foto’s tonen op je blog of moet het vooral draaien om de teksten? Veel vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Wanneer je eenmaal een antwoord hebt op de belangrijkste vragen kun je via WordPress – gratis – een thema installeren. Een thema is eigenlijk het ‘jasje’ van jouw blog. De huisstijl van jouw website en de uitstraling van jouw project. Er zijn duizenden thema’s te downloaden, dus ik raad je aan om hier vooral de tijd voor te nemen. Bekijk voorbeelden en ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt voor jouw blog. Een thema kun je altijd weer aanpassen, dus wees niet meteen te streng voor jezelf.

Een thema installeren doe je in WordPress onder het kopje ‘Weergave’ en dan ‘Thema’s’. Wanneer je jouw thema hebt gevonden volg je heel gemakkelijk de stappen in WordPress en activiveer je het door jou gekozen thema. Meteen hierna kun je enkele aanpassingen doen.

beginnen met bloggen tips

#6. De eerste artikelen publiceren

Zodra je helemaal klaar bent met jouw thema en alles zo hebt ingesteld als dat jij wilt kun je eindelijk aan de slag gaan met waarom je bent begonnen met bloggen. Schrijven. Je kunt ervoor kiezen een nieuw artikel – of nieuwe (blog)post – te schrijven in bijvoorbeeld Word of op je telefoon als je onderweg bent, maar je kunt ook net als ik je artikelen schrijven in WordPress. Als je hiervoor kiest kun je je artikel op ieder gewenst moment opslaan en weer starten.

#7. Beginnen met bloggen: Promoot je blog

Wanneer je wilt opvallen bij jouw doelgroep en bezoekers wilt trekken naar jouw blog is het belangrijk om je blog te promoten. Hier begin je natuurlijk niet meteen mee, want je wilt eerst alle vorige stappen doorgelopen hebben. Pas wanneer jouw blog er precies zo uitziet als dat jij wilt en jij tevreden bent kun je beginnen met het promoten van je blog. Belangrijk hierbij is dat je wel al enkele artikelen hebt gepubliceerd. Bezoekers van jouw blog hebben niets aan een blog waar maar één artikel op te lezen is. Je wilt bezoekers boeien en ervoor zorgen dat ze alle informatie die ze nodig hebben bij jou kunnen vinden. Ik raad je dan ook aan om je blog pas te lanceren wanneer je minimaal tien artikelen hebt geschreven. En met schrijven bedoel ik schrijven, nalezen, foto’s (en wellicht video’s) hebt geplaatst en tevreden bent met het eindresultaat.

Op het daadwerkelijk promoten van je blog via verschillende kanalen ga ik in een later artikel uitgebreid in, maar je kunt in ieder geval beginnen met het aanmaken van een Facebook pagina, een Twitter profiel en/of een Pinterest account. Dit zijn de meest nuttige social media kanalen om je blog te kunnen promoten. Nodig vrienden en familie uit om je pagina’s te volgen, volg zelf mensen en pagina’s die je interessant vindt en deel je artikelen. Zorg er alleen wel voor dat je geen spammer wordt. Het gaat niet om eenrichtingsverkeer. Leer je volgers ook kennen, stel vragen, reageer op artikelen van mede-bloggers en leer zo de blogwereld en je doelgroep steeds beter kennen.

Lees ook: Je website promoten voor meer bezoekers: Zo doe je dat!

#8. De belangrijkste tips voor beginnende bloggers: Wees geduldig en heb plezier

Zoals ik al aangaf is geld verdienen niet de reden om te beginnen met bloggen. Geld verdienen zul je hoogstwaarschijnlijk de eerst tijd niet doen, maar je zult wel wat kosten moeten maken. Zelfs als je kiest voor een gratis WordPress thema. Er zijn sowieso weinig Nederlandse bloggers die echt kunnen leven van het bloggen, maar een inkomen generen met je blog is zeker niet onmogelijk. Belangrijk is echter dat je geduld hebt en jezelfs en je blog de tijd geeft om te groeien. Je doelgroep moet jij leren vinden, jij moet je doelgroep en je blog leren kennen en vooral: Google moet jouw blog gaan beoordelen. Helaas, maar waar. Google zal heel belangrijk worden voor jouw blog en het genereren van meer bezoekers. Maar vooral, heb plezier. Geniet van het schrijven en leer bij. Want bloggen leer je niet in één dag. Hopelijk kun jij iets met deze tips voor beginnende bloggers.

Lees ook: Zo genereer je meer bezoekers via Google.

Heel veel succes en plezier gewenst!

Heb jij specifieke vragen over het beginnen met bloggen en/of wil je hulp bij het starten van jouw blog? Stuur dan een e-mail naar [email protected] en ik reageer zo snel mogelijk. Ook is het mogelijk om een één-op-één Skype sessie af te spreken. Voor een kleine vergoeding – lees hier meer over op mijn contact pagina – help ik jou vanaf een afstand bij het starten van jouw blog.

Meer handige blogtips:

Volg Blogbaas en deel dit artikel
fb-share-icon

Kirsten

Kirsten (31) is sinds 2014 het gezicht achter de reisblog Travelaar. Met een blog dat is uitgegroeid naar bijna 50.000 unieke bezoekers per maand werd het tijd om ervaringen en tips met beginnende bloggers te delen. Want het starten van een blog hoeft niet moeilijk te zijn, maar de juiste handvatten hebben kan nooit kwaad. Op Blogbaas neemt Kirsten je aan de hand mee, zodat jij in gemakkelijke stappen jouw blog kunt starten.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. […] Beginnen met bloggen: 8 tips voor een vliegende start […]

  2. Contain aiv.oxcr.blogbaas.nl.yhs.pv antihaemoglobin injection: episclera [URL=http://spiderguardtek.com/item/erectafil/ – erectafil ordering[/URL – [URL=http://wowloremaster.com/cialis/ – buy uk cialis[/URL – [URL=http://mrcpromotions.com/revia/ – price of revia[/URL – [URL=http://davincipictures.com/costo-levitra-in-farmacia/ – australia buy levitra[/URL – [URL=http://stroupflooringamerica.com/item/celin/ – pharmacy prices for celin[/URL – celin [URL=http://rackwitz-metals.com/hydroxychloroquine/ – buying hydroxychloroquine[/URL – [URL=http://millerwynnlaw.com/viagra/ – viagra[/URL – [URL=http://millerwynnlaw.com/prednisone-generico-italia/ – prednisone[/URL – prednisone cheap and fast delivery [URL=http://rackwitz-metals.com/item/tadalafil/ – buy tadalafil without pescription[/URL – [URL=http://weandgst.com/item/tadalafil-online-cheap-pills/ – tadalafil[/URL – [URL=http://weandgst.com/item/albendazole/ – albendazole[/URL – [URL=http://thatpizzarecipe.com/product/retin-a/ – buy retin a online[/URL – [URL=http://brisbaneandbeyond.com/generic-prednisone/ – generic prednisone[/URL – [URL=http://johncavaletto.org/drug/ventolin/ – ventolin online[/URL – [URL=http://yourdirectpt.com/product/prednisone/ – low minimum order prednisone online[/URL – submuscular advances erectafil ordering online generic tadalafil revia levitra shopping cart for sale online check payment levitra canadian celin buying hydroxychloroquine how to buy viagra 50 mg prednisone buy-tadalafil genericos de la tadalafil albendazole pills mexico retin a gel or cream buy generic prednisone buy salbutamol inhaler prednisone kaufen bankeinzug buildings took homeostatic http://spiderguardtek.com/item/erectafil/ usage du erectafil http://wowloremaster.com/cialis/ cialis http://mrcpromotions.com/revia/ revia wisnia http://davincipictures.com/costo-levitra-in-farmacia/ levitra price dubai overnight levitra http://stroupflooringamerica.com/item/celin/ celin http://rackwitz-metals.com/hydroxychloroquine/ hydroxychloroquine and mexico http://millerwynnlaw.com/viagra/ order brand viagra http://millerwynnlaw.com/prednisone-generico-italia/ prednisone http://rackwitz-metals.com/item/tadalafil/ buy tadalafil without pescription http://weandgst.com/item/tadalafil-online-cheap-pills/ tadalafil tadalafil generica espa?±a http://weandgst.com/item/albendazole/ ordering albendazole without prescription http://thatpizzarecipe.com/product/retin-a/ retin a cream http://brisbaneandbeyond.com/generic-prednisone/ prednisone canadian pharmacy http://johncavaletto.org/drug/ventolin/ where can i buy ventolin hfa using ventolin http://yourdirectpt.com/product/prednisone/ 20 prednisone online pharmacy pills interpersonal tired, constipation; before.

  3. Metastatic usq.rldt.blogbaas.nl.lek.oy pindolol pneumoperitoneum [URL=http://uprunningracemanagement.com/product/asthalin/ – asthalin[/URL – [URL=http://mpesarates.com/buy-prednisone-from-google/ – canadian prednisone cheap[/URL – [URL=http://johncavaletto.org/drug/tretinoin-cream-0-05/ – retin-a cream[/URL – [URL=http://yourdirectpt.com/product/levitra/ – levitra[/URL – [URL=http://sadlerland.com/product/vidalista-sacramento/ – vidalista sacramento[/URL – [URL=http://mpesarates.com/is-there-a-generic-for-prednisone/ – españa prednisone[/URL – [URL=http://treystarksracing.com/item/zoloft/ – australia buy zoloft[/URL – [URL=http://marcagloballlc.com/flagyl/ – kauf von flagyl[/URL – [URL=http://ucnewark.com/levothroid/ – levothroid[/URL – [URL=http://losangelesathleticassociation.org/super-ed-trial-pack/ – mail order super-ed-trial-pack[/URL – [URL=http://werenthomesaz.com/discount-generic-cialis-volume/ – cialis[/URL – [URL=http://friendsofcalarchives.org/buy-prednisone-online/ – prednisone with no prescription[/URL – [URL=http://refrigeratordealers.com/extra-super-avana/ – cheapest extra super avana[/URL – [URL=http://cocasinclair.com/septilin/ – septilin pills[/URL – [URL=http://thelmfao.com/grisactin/ – grisactin[/URL – commitment link japanese asthalin prednisone .05 retin a renova and retin a 10mg cheap generic levitra vidalista sacramento prednisone rezeptfrei holland zoloft low priced flagyl in usa orlando flagyl levothroid orders online super ed trial pack cialis prednisone online extra super avana septilin pills grisactin grisactin menarche, http://uprunningracemanagement.com/product/asthalin/ asthalin generique india http://mpesarates.com/buy-prednisone-from-google/ prednisone switzerland http://johncavaletto.org/drug/tretinoin-cream-0-05/ retin a .1 no prescription http://yourdirectpt.com/product/levitra/ order levitra on-line http://sadlerland.com/product/vidalista-sacramento/ vidalista sacramento http://mpesarates.com/is-there-a-generic-for-prednisone/ generica prednisone shopping http://treystarksracing.com/item/zoloft/ purchase generic zoloft online http://marcagloballlc.com/flagyl/ low priced flagyl in usa http://ucnewark.com/levothroid/ levothroid capsules http://losangelesathleticassociation.org/super-ed-trial-pack/ discount pill sale super-ed-trial-pack http://werenthomesaz.com/discount-generic-cialis-volume/ cialis 20 mg without a prescription http://friendsofcalarchives.org/buy-prednisone-online/ prednisone http://refrigeratordealers.com/extra-super-avana/ extra super avana http://cocasinclair.com/septilin/ discount septilin http://thelmfao.com/grisactin/ grisactin weighing enterocystoplasty.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *